Restauratie maakt Bergkerk geschikt voor toekomst

Deventer werkt aan het behoud van 3 monumentale kerken: de Grote of Lebuinuskerk, de Broederenkerk en nu de Bergkerk. Voor de restauratie van de Bergkerk en haar torens heeft de provincie Overijssel een subsidie verstrekt van ruim 1,1 miljoen euro. Daar legt de gemeente ruim € 675.000 bij. Hiervan is € 155.000 bestemd voor aanpassingen aan de klimaatinstallatie en de inrichting van de kerk.
Werkzaamheden
Het houtwerk in de kappen is aangetast door houtrot en de bonte knaagkever. Aangetast houtwerk wordt gerestaureerd of vervangen. Lucas de Vries, leerjongen bij Hulshof Bouw & Restauratie, vertelt in het volgende filmpje over de traditionele manier van werken en wat er zo leuk is aan het vak (2 minuten, 30 seconden).
Vooral in de zijbeuken moeten er scheuren in het metselwerk worden hersteld. Aan de buitenzijde wordt er onderhoud verricht aan het leien dak, dakkapellen, de glas-in-loodramen en de goten. Ook wordt er metselwerk en voegwerk hersteld en wordt de kerk geschilderd. Kerk en torens komen hiervoor helemaal in de steigers te staan.
De bouw van een steiger lijkt een kwestie van gewoon stapelen, maar niets is minder waar: het is een specialistische klus, waar veel bij komt kijken. Alex van Hattem, voorman van Dejo Steigers, neemt u in onderstaande korte film (1 minuut, 59 seconden) mee de steigers op.
Klimaatinstallatie en inrichting
Naast de restauratie aan de buitenkant, wordt ook de klimaatinstallatie verbeterd. Bovendien wordt er geïnvesteerd in de voorzieningen voor tentoonstellingen, zoals panelen. Deze aanpassingen maken de kerk beter geschikt voor toptentoonstellingen en kwetsbare stukken uit bijzondere collecties. Voor het ‘Deventer Verhaal’ wordt de Bergkerk zo een uitstekende expositieruimte.